I tøff konkurranse med flere gode bedrifter er Siemens kåret til Trondheims mest sykkelvennlige arbeidsplass i 2014.

I vår dro Miljøpakken i gang Sykkelvennlig arbeidsplass for å stimulere arbeidsplassene i Trondheim til å legge bedre til rette for at ansatte kan sykle til jobben. Målet med tiltaket har vært å få flere til å sykle til jobb og å bygge sykkelkompetanse på arbeidsplassene.

Bedriftene Siemens, Skatteetaten, Proserv og Svanholm var de beste i klassen i år, hvor en jury med representanter fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Syklistenes Landsforening og Miljøpakken har vurdert Siemens som aller best. Totalt meldte 56 bedrifter seg på.

Juryens begrunnelse

«Siemens har tatt i bruk et bredt spekter av tiltak for å få de ansatte til å sykle eller gå til arbeidsplassen, samt å være aktive på fritida. Spesielt det nybygde sykkelhuset med plass til 170 sykler, mekkebenk og vaskemulighet viser bedriftens store vilje til å legge til rette for sykling. Alle ansatte som ønsker det, får sitt eget låsbare skap i fine garderober med god kapasitet på dusjer. Gratis sykkelservice to ganger i året, mekkekurs, tjenestesykler (herav to elsykler) og spinningtrening med innleid instruktør er blant mange gode tiltak som viser bredden i bedriftens arbeid.

Juryen lar seg også begeistre av at inntektene fra betalt bilparkering for de ansatte, går inn i et parkeringsfond, som står til disposisjon for de ansatte. Mange av forslagene til nå har dreid seg om sykkeltiltak på arbeidsplassen, hvorav flere er gjennomført. Juryen mener Siemens med sine bredt anlagte tiltak rettet mot mange ansatte er et forbilde for andre bedrifter.

Juryen vil også gi honnør til de tre andre bedriftene som var med i finalerunden, for at de gjør mye godt arbeid med tilrettelegging slik at de ansatte kan sykle til arbeidsplassene.»

Eksempler til etterfølgelse

Miljøpakken har laget en rapport om hvilke sykkeltiltak disse fire bedriftene har gjort, til inspirasjon for andre arbeidsplasser.

Konkurranseregler

Det er laget kriterier på tre nivåer, fra én til tre stjerner, der arbeidsplassene får stjerner etter hvilke kriterier de fyller – altså hvor sykkelvennlige de er. Alle arbeidsplasser som fyller kriteriene på ett av nivåene, kan nå kalle seg «sykkelvennlig arbeidsplass», samt at de får en flott statuett og retten til å bruke et digitalt merke de kan anvende i markedsføring. Bedriftene rapporterer sjøl hvilke kriterier de oppfyller.

32 arbeidsplasser får premie i år (4 på nivå 3, 11 på nivå 2 og 17 på nivå 1).

Dette etterspør de ansatte

For de ansatte er trygg sykkelparkering og gode garderobeforhold de viktigste tiltakene.

Disse bedriftene kan kalle seg sykkelvennlige arbeidsplasser i 2014

Tre stjerner

Siemens, Svanholm, Proserv og Skatteetaten

To stjerner

Andungen Barnehage, Atea AS, Complex Flow Design AS, Trondhjems Turistforening, Trondheim kommune – Vikåsen barnebolig, Signicat, NTNU, Skibnes Arkitekter, Trondheim Stål AS, Digital Impuls AS og Zedge Europe AS

En stjerne

Abra Beslag AS, Aditro, Ruta Eiendom, Austmann Bryggeri, SINTEF, Erotikk1, Trondheim kommune – Enhet for service og internkontroll, NSB, Matiq AS, NTNU Samfunnsforskning AS, NTNU Seksjon for studentservice, Midtbyen Management, NSN (Nokia Solutions and Networks), Trøndelag Isolering AS, Yahoo Technologies Norway, Bymarka Naturbarnehager – avd. Kyvatnet og Nidaros DPS (Distriktpsykiatrisk senter)

Last ned digitalt merke

Det digitale merket kan brukes av bedriftene som tilfredsstiller kravene til en, to eller tre stjerner, til markedsføring eller i andre sammenhenger.

Til bruk på nett

Sykkelvennlig arbeidsplass 1stjerne

 

 

 

 

 

Sykkelvennlig arbeidsplass 2stjerner

 

 

 

 

 

Sykkelvennlig arbeidsplass 3stjerner

 

 

 

 

 

 

Til bruk på trykk (pdf)