Mange setter bort sykkelen når vinteren kommer. Med noen enkle grep gjør du deg sjøl og sykkelen din klar for å sykle hele året.

Å sykle om vinteren er ikke veldig forskjellig fra å sykle ellers i året, men krever litt annet utstyr. Viktigst for trygg og behagelig vintersykling er piggdekk, lys og hansker som holder hendene varme.

Sykle kort eller langt?

De fleste sykkelturer i Trondheim er kortere enn fem kilometer. På korte sykkelturer om vinteren er det ikke så store forberedelser som skal til. Varme hender er nevnt. Vanlige vintersko, stillongs, en ekstra genser under ei vindtett jakke, og lue eller bøff under hjelmen om du bruker det, så er du godt kledd.

Lengre sykkelturer om vinteren krever noe mer utstyr. Les mer her for en kort innføring i bekledning for vintersykling.

Piggdekk

De fleste som prøver piggdekk for første gang, blir positivt overrasket over hvor godt de sitter, også på isete underlag. Piggdekk koster fra ca. 250 kroner og oppover per dekk. Grepet på glatt veibane øker med antall pigger. Rådfør deg i butikken om hva slags type dekk du trenger eller les mer om piggdekk her.

Trenger du hjelp til å skifte dekk på sykkelen, ta kontakt med et av byens sykkelverksteder. Pris for dekkskifte ligger på om lag 200 kroner.

Sykkelen

Alle sykler kan også brukes om vinteren. Men vær forberedt på litt mer slitasje på sykkelen på grunn av veisalt. Har du en veldig dyr sykkel, kan du vurdere å kjøpe en billig sykkel til bruk om vinteren.

Noen råd:

  • Er underlaget veldig glatt, kan du slippe ut litt luft av dekkene. Det går litt saktere, men du får bedre feste.
  • Smør kjedet og vaiere med tyntflytende olje ofte.
  • Har du mulighet, så trives sykkelen godt innendørs innimellom.

God vintersykkeltur!

FOTO: KNUT OPEIDE, STATENS VEGVESEN.